Днес по стар стил отбелязваме Бабинден - един от най-големите женски народни празници с езически корени. Според народния обичай на този ден се засвидетелства уважение към жените, които "бабуват" на родилките. Майките с деца от една до тригодишна възраст отиват в къщата на "бабата" със сапун и нова кърпа, за да й полеят да се измие, а тя бърше мокрите си ръце в полите им, за да са плодовити и лесно да раждат.

"Бабата" връзва на ръцете на децата, които е изродила, червено и бяло конче за здраве. После измива лицата им, защото се вярва, че на този ден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила.

Денят е обявен за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите през 1951 г.Почитаме "бабата" - помощничката при раждането. Днес празнуват над 3500 акушерки и повече от хиляда специалисти акушер-гинеколози в страната.

По данни на Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването през 2015 г. в България са се родили малко над 60 хиляди бебета - с 3600 по-малко спрямо 2014 г.