Блок № 27 в комплекс "Славейков" е пилотен по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност в Бургас. Сградата вече се прости със старата си неприятна визия и се превръща в уютно място за живеене. От нея са премахнати фасадните амортизирани декоративни панели. Заварките и металните елементи са обработени против корозия. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива.
Изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили със стъклопакет 24 mm от едно флоатно и едно К-стъкло.
Подмазани са всички комини и асансьорните кули.
Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева, която има прекъснат термомост. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки, в които ще бъдат поставяни външните тела на климатиците.
Предстои да бъде изградена соларна система за топла вода, която ще разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части ще бъде поставено енергоспестяващо осветление.
За прилагането на енергоспестяващи мерки вече може да кандидатстват блокове с по-малко от 36 жилища и тухлени сгради, в които поне 60 % от разгънатата застроена площ са апартаменти. За да отговарят на условията, кооперациите трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г.
Разширяването на обхвата на програмата дава възможност на още над 1500 сгради да кандидатстват за безплатно саниране.
Новите възможности за участие на малки сгради в Програмата за безплатно саниране ще бъдат представени в четвъртък, 14 януари, от 18:00 часа в Дома на нефтохимика.