И през 2015 г. Бургаски регион продължи да изненадва арехолози и историци с ценни находки, хвърлящи нова светлина върху историята в този край на България от дълбока древност до наши дни.

Една от най-ценните бе медальонът със 7-те кръста около образа на Свети Андрей, който бе открит при разкопки на нос Форос до Бургас. Той е с диаметър 35 мм. и елементи от него могат да се видят само на две места в света - църквата Света София в Истанбул и в катедрлата на площад Сан Марко във Венеция. Досега по нашите земи такъв предмет от ранното християнскво не е бил откриван и се предполага, че е бил част от корицата на евангелие или в кутия за съкрахенине на църковна утвар.

Находка в бургаския квартал Краймория дава основание на историците дасмятат, че Бургас не е възникал преди 200 години от едно рибарско селце, а е съществувал още преди две хилядолетия.

Другата ценна находка бе направена от екипа на Даниел Агре от БАН и Деян Дичев в Синеморец и Бродилово, която дава нови данни за историята на древна Тракия.

В двете села - едното край морето, а другото в Странджа, бяха разкрити две жилища на тракийски владетели, укрепени с крепостни кули. От домовете, разположени до р. Велека, изскочиха много монети и изключително добре запазена керамика, местно производство и луксозна внос от древна Гърция. Предполага се, че са били на тракийски владетели от II-I век преди Христа от времето на Астейското царство, което е играело важна роля в този район като буферна зона между войните на Римската империя и Понтийското царство.

И двата дома са били опожарени като в Синеморец е открита и добре запазена керамична пещ с култов олтар- есхара, върху който най-вероятно са били извършвани ритуали към хтоничните божества, свързани с подземния свят.

В Аква Калиде в бургаския квартал Ветрен пък бе открита плоча, в която на гръцки за първи път се споменават децата на тракийските владетели Реметалк II и Питодорида II. Тя датира от 26-33-ма година от Новата ера от времето, когато Исус събира все повече последователи в Юдея. Рематалк II е тракийски владетел, който се вдига на въстание срещу римския император Тиберий. Името на Питодорида пък дава основание на археолозите да предполагат за съюз между последното Тракийско царство и Понтийското от северните брегове на Черно море.

Ценна находка от Аква Калиде се оказа и императорски печат на Теодора - представител на византийската Македонска династия от 11 век, който изобразява Богородица и досега такъв не е откриван по нашите земи.

В Созопол пък археолозите откриха два антични кладенеца от преди 2 хиляди години, които са били част от най-богатите домове в древна Аполония.

източник: в. 24часа

*заглавието е на BurgasInfo