Датският премиер Мете Фредериксен иска Европейският съюз да въведе възрастова граница от 15 години за използване на социалните мрежи, в опит да защити по-добре младите потребители на смартфони от вредно съдържание и пристрастяване към екрана, пише брюкселският портал Politico.

Днес можете да създадете профил в повечето платформи, ако сте само на 13 години. Но когато сте на 13, вие все още сте дете. И ние видяхме, че рискът за децата в социалните мрежи е твърде голям", каза Фредериксен в статия за датския вестник Politiken, която тя написа в съавторство с евродепутата Кристел Шалдемозе.

Те смятат, че възрастовата граница трябва да бъде придружена от ефективни инструменти за проверка на възрастта, тъй като "технологичните гиганти не поемат отговорност за това".

„Новият регламент за модериране на съдържанието, Законът за цифровите услуги (DSA), се оказа недостатъчен за противодействие на платформите“, пишат Фредериксен и Шалдемозе.

Те представят предложения за „затягане на закона“, включително забрана на пристрастяващи дизайни и реклами за непълнолетни и задължително уведомяване колко време прекарват в онлайн платформи.

Идеята за повишаване на възрастовата граница подкрепя призива на френския президент Еманюел Макрон от миналия месец за разрешаване на достъп до социални медии само на лица над 15 години на ниво ЕС.