С високоскоростната влакова линия София-Бургас ще стигаме до морето за 3 часа, а трасето трябва да бъде модернизирано до 2027 година, обяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. По думите му, времето за пътуване между двете крайни точки Бургас и София включва и спирането на отделните гари.

Гвоздейков обаче подчерта, че скоростта на влаковете е можело да бъде по-висока, но преди проектирането на модернизацията на трасетата. “Трябва да попитаме проектантите, защо е заложена тази, а не по-висока скорост, но това е направено много назад във времето”, посочи Гвоздейков. От средата на юни у нас ще бъдат пуснати и първите 19 пътнически вагона втора ръка, които БДЖ купи от немската компания “Дойче Бан” и те могат да се движат с 200 км/ч., но у нас няма да имаме такива линии.

Служебният министър припомни, че вече имаме подписан договор с швейцарска компания за 8 двуетажни влакове и се търсят средства за още 3. Приключила е и процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси.