Новите изисквания към болниците да разкрият териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) очаквано се сблъскаха със съпротива. Сдружението на общинските болници смята да обжалва промените в съда, защото ги намира за невъзможни.

С нормативните промени всички държавни и общински многопрофилни болници бяха задължени да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Същото изискване се въведе и за комплексните онкологични центрове. В тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, се създават най-малко две териториални експертни лекарски комисии. Болниците трябваше да са изпълнили това изискване до 23 април, след което да започне обучаване на новите членове в медицинската експертиза.

Целта на промените, започнати още при Асен Меджидиев преди две правителства, беше да се удвои броят на комисиите, за да се облекчи натоварването на съществуващата система. За нея от години е известно, че е неадекватна на нуждите на хората. Тя обаче страда от хроничен дефицит на лекари, които имат желание да участват в комисиите, тъй като заплащането е мизерно, а трудът - неблагодарен. Поради това с промените беше въведено задължение кои лекари да участват в комисиите.

"Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този етап", коментира пред БНР председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По думите му е налице обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза. "Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични – просто си вдигаме чуковете и си отиваме," обяснява д-р Тотев.

Друга ключова промяна беше случайното разпределение на заявленията, така че документите на един човек с увреждане от София могат да попаднат в Бургас примерно. Тази разпоредба има за цел да намали рисковете от корупция, както и да разпредели по-равномерно тежестта, тъй като сега има комисии, които са в пъти по-натоварени от други. Случайното разпределение обаче се отхвърля от пациенти и лекари, тъй като те си знаят, че каквито и облекчения да се въвеждат в системата за разглеждане на казусите само по документи, разкарването е неизбежно.