Ковид-19 отново е мутирал и този път е създал варианти, наречени "Флирт", предупредиха от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Учените алармират, че ваксините не действат срещу новия вариант.

"Става въпрос за група от варианти - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Потомци са на друг вариант - JN.1, който предизвика възход в редица държави, в това число и САЩ. Често наименованието на вариантите идваше от социалните мрежи. "Флирт" идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Засега няма данни новият Ковид вариант FLiRT да предизвиква по-тежко или по-заразно заболяване от варианта, от който произхожда - JN.1. Няма нужда да се създава паника", заяви на свой ред д-р Аспарух Илиев, който практикува в Германия и зорко следеше пандемията от коронавирусна инфекция.

“Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми - гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси", отбеляза проф. Александрова.