Медици предлагат децата, на които не са поставени ваксини от задължителния имунизационен календар, да не могат да посещават училище. Според тях подобна мярка ще ограничи разпространението на заболявания като коклюш, който наскоро взе две жертви у нас.

Все още не е ясно как и дали това ограничение ще се случи на практика, тъй като няма официално предложение до властите. Медиците обаче са категорични, че е крайно време филтърът в училищата да бъде кардинален и да не допуска неимунизирани. Общопрактикуващи лекари напомнят, че за разлика от ваксините за варицела и COVID, тези срещу коклюш и морбили, не са по желание, а са задължителни по закон. Друг е въпросът как се доказва дали той е спазен.

Неваксинирани деца са сред ваксинираните, но в сянка. За Вяра Михайлова не е тайна, че 2-годишнийт й син играе рамо до рамо с тях.

„Тези ваксини не са измислени случайно и хората. Синът ми от месец и половина е болен. Заради майки, и не само, които така решават на собствена глава да фалшифицират документи”, каза Вяра Михайлова, майка на Гриша, който е на две години и половина.

Досегът с неваксинирани, може да се окаже опасен, предупреждават общопрактикуващи лекари. Затова според тях не само в детските градини, но и в училищата, деца без имунизация не бива да бъдат допускани.


Общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров обясни, че никой не иска да лиши децата от образование. „Не е средство за натиск. Тези имунизации са задължителни по закон. Наличието на неимунизирани може да доведе до разболяване дори и на имунизирани. Да не говорим за онези 5-6 хиляди деца, които са със специфични заболявания и едно заразяване би ги убило”, каза той.

Според някои родители идеята на лекарите е приемлива.
Станимир Стойков – баща на две деца – момче и момиче, които са в първи и в седми клас , обясни че подкрепя ваксинацията. „Според мен има някакъв страх необоснован от последствия от ваксината..което не го разбирам!”, каза той

Други определят предложението като крайно. „Не може да се налага на другите родители, които са преценили, че не искат ваксини, да им се налага по този начин”, каза Невелина Цветкова.

„Училищното образование по Конституция е право на всеки гражданин на България”, каза училищния директор Венелина Николова.

Педагозите признават, че е невъзможно да бъде доказано дали има пропуск в имунизационния календар на учениците. Дори и сега, когато заразени с коклюш в класовете не липсват.