Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника.

Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените в Закона за хазарта и изчаква мнението на съветниците си.

Депутатите окончателно забраниха рекламата на хазарт в медиите в последния работен ден на 49-ото Народно събрание. Промените в Закона за хазарта бяха приети с пълно мнозинство, въпреки че между първо и второ четене редица медии, хазартни оператори, спортни клубове и други бизнеси реагираха със серия становища против забраната на хазартна реклама и изразиха мнение, че проектът не трябва да бъде приеман сега, а първо да има обществено обсъждане.

Законопроектът е на ГЕРБ и ДПС и бе внесен изненадващо в последните дни от 49-ото Народно събрание от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ).

За два дни той мина на първо четене през бюджетната комисия и гласуван в пленарната зала. Именно заради него се свика извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси, за да може промените в Закона за хазарта да се гласуват и на второ четене преди депутатите да излязат в предизборен отпуск.

В началото на април в парламента беше внесен сходен законопроект от "Възраждане", в който отново се предвиждаше забрана на рекламата за хазарт. Тогава текстовете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България".