Ковид-19 атакува с нови варианти, наречени “Флирт”. Името идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин", уточни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Междувременно учените в Америка алармират, че ваксините не действат срещу новия "Флирт" вариант.

"Става въпрос за група от варианти - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Потомци са на друг вариант - JN.1", допълни проф. Александорва.

Тя е на мнение, че вирусът непрекъснато се променя, подобно на всички останали вируси. Няма данни да се смята, че този нов вариант има по-различна клинична картина. Според проф. Александрова “Флирт” няма да представлява заплаха.

“Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми - гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси", обясни проф. Александрова.