На 14 май в Бургаския окръжен съд започва срещу сирийският гражданин Омар Аднан, който е обвинен в умишлено убийство на двамата полицаи, загинали при предизвиканата от него катастрофа на автобус с мигранти и патрулен автомобил в Бургас, съобщава Нова тв.

Фаталният инцидент, при който загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев се случи след полицейско преследване на автобус, на 25 август 2022 г. Призори автобусът, в който имаше 48 нелегални бежанци, и беше управляван от сирийския гражданин, връхлетя върху патрулния автомобил на двамата бургазлии. Те загинаха на място в опит да го спрат. Омар Аднан вече е получил присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода, както и 11 хиляди лева глоба за трафик на бежанци.

Очаквам справедлива присъда – до живот. Това е тежък удар. Разбито ни е семейството и здравето. Чувстваме много болка и много тъга”, каза в ефира на „Здравей, България” майката на загиналия полицай Атанас – Керана Градева, пред Нова тв.

Бащата Панайот Градев също обясни, че очаква справедлива и реална присъда. „Синът ми и колегата му са били на смяна в обикновен пътен полицейски патрул, не е било тяхна работа за такава специализирана акция”, посочи той.

Източник: NOVA