И тази година българските производители имат проблеми с отглеждането и продажбата на местните ягоди, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Златан Караиванов отглежда 20 декара. Въпреки че тази година ягодите узрели с 20 дни по-рано и добивите са по-големи, природата не била особено благосклонна към насажденията на полето.

„Заради дъждовете около 50-60% за загубите от реколтата през тази година, каза Караиванов.

Първата реколта, която излязла, била на цена от 5 лева за килограм. Но заради вноса от Гърция и насищането на пазара с ранни ягоди изкупните цени тръгнали надолу.

„В момента ягодата се взима от място около 2,40 до 2,60-2,70 лева, в зависимост от качеството, е нейната цена”, каза ягодопроизводителят.

Според него цената на ягодите тази година няма да спадне драстично. Прогнозира, че понижението няма да е повече от 20 до 50 стотинки за килограм, тъй като разходите за производство са скочили в пъти. Най-много плащат на берачите - по 50 лева на ден на човек.

„Виждал съм търговци, които прехвърлят гръцката ягода в български щайги и я продават за българска”, коментира земеделският производител Ангел Гегов.

От полето до магазините ценовият марж расте и на щанда цената скача отново. Проверката по пазарите в Пловдив установи, че килограмът на ягодите в момента е между 5 и 6,50 лева.

В Кричим ягодите са основно препитание за над 200 семейства, обяснява кметът на града Атанас Калчев.

„Кричим като цяло е позициониран като портата към Родопите. Така че в полите на планината се образува като долина на ягодата. Общо около 1100 декара са тук ягодовите насаждения , което никак не е малко. Мислим да го създадем като една традиция”, посочи Калчев. Тази година фестивалът на ягодата ще продължи два дни.