Здравната ни система е тотално закърняла и недопускаща нищо ново, европейско и модерно. Това заяви пред БНР Ани Стоянова, майка на Даная, която почина преди година в "Пирогов".

От фондация "Даная“ внесоха в Министерски съвет близо 12 хиляди подписа с настояване за реформи в детското здравеопазване.

"Имат три месеца да реагират. След това ще ги накараме с натиск и протести. Надяваме се обществото да ни помогне".

Ани Стоянова отбеляза, че сме единствената държава в ЕС, в която няма правила за добри медицински практики.

"Няма стандарти за лечение, нито продължаващо медицинско образование".Тук трябва да си нахален и нагъл, "да крещиш, да чукаш по вратите, за да ти се обърне внимание", разказа тя в предаването "РадиоТочка".


"Жестоко се обвинявам за допуснатите грешки, но в една нормална страна те не биха били такива. Виждам грешка, че не вдигнах патардия ден по-рано, когато Даная все още можеше да бъде спасена. В нормалните страни се доверяваш на лекарите. Тук това доверие е счупено. Болниците отдавна са търговски дружества и пациентът не е в центъра. Гонят се едни клинични пътеки, едни пари. Има огромна търговия с детското здраве и тя е много печеливша. Едни от най-скъпите клинични пътеки са детските. Имаме и огромна липса на персонал".

Тя посочи, че е заведен граждански иск към болницата за допуснати грешки.