По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят да посрещнат туристи. В нашите курорти се очакват повече румънци и гърци в сравнение с миналата година, коментират от бранша.

За великденскитв празници в най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг отвориха близо 20 хотела, толкова ще работят и в курортите на север от Варна. Най-предпочитани са тридневните пакети.

Повечето от тях включват нощувка, закуска и празничен великденски обяд или вечеря. Така за 3 нощувка с включена услуга олинклузив трябва да приготвим средно по 360 лева на човек.

В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг само няколко хотела отвориха за великденските празници. В този комплекс са резервирани 60% от леглата.

Основните туристи са тези, които могат да пристигнат със собствен транспорт, защото все още са много малко полетите от Летище Бургас.

Очакваме туристи от Румъния. Традиционно имаме гръцки туристи, които обичат да посрещат тук празника, казва Стойка Терзиева - управляващ търговски директор на хотел в Слънчев бряг.

Цената за нощувка по това време от годината излиза средно по 120 лева на човек с включена услуга олинклузив, коментират от бранша. По желание туристите могат да заплатят допълнително за обяд или вечеря, но опции за ресторант в района все още няма.

„Няма традиция да отварят заведенията около хотелите рано. Затова ние имаме едно предложение за изменение в Закона за туризма специално за курортите с национално значение, да може заведенията около хотелите да бъдат задължени да отварят, поне процентно от тях да отварят тогава, когато се отварят хотелите“, обясни Стойка Терзиева.

Магазините за дрехи и сувенири, които се намират в близост до работещите хотелите обаче се подготвят да отворят.

„В момента няма туристи все още, но се надяваме, че ще има“, каза Стефан Кацаров – търговец.

Въпреки резервациите за великденските празници, чадъри и шезлонги по плажните ивици нямаше. Най-вече заради променливото време. Те ще бъдат традиционно поставени на първи юни и ще бъдат с до 10% по-скъпи заради растящите разходи и инфлацията, информира bTV.

Около 75% от туристи по Северното Черноморие бяха от Румъния, а останалите от нашата страна.

„Предпочитат предимно ваканционните ни хотели, защото те предоставят и спа центрове. Освен разходката край морето и преживяването, което Варна може да поднесе, СПА центровете са също изключително атрактивни за тях“, каза Павлин Косев, управител на хотел.