Благодатният огън слезе в Йерусалим в църквата на Божи гроб, съобщава БНТ. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща големият християнски празник - Възкресение Христово (Великден).

От ранна сутрин хиляди вярващи от цял свят се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (храма на Възкресението Христово), която е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонници прекараха няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца заради войната между Израел и Хамас.

Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към чудото на слизането на Божествения огън.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България. Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния.

Източник: БНТ