Великден е празнуван откакто съществува християнството, тъй като има сведения, че е имало някакъв тип празнивуне още преди Вселенския събор през 325 година. На Вселенския събор се опитват да уеднаквят датите, на които се празнува Великден. Той постановява, че празникът не може да е преди 21 март. Това коментира по Нова нюз историкът проф. Христо Матанов.

Вероятно мнозина се питат защо Великден се празнува на различни дати. Защото той е един от малкото празници, който се празнува по лунния календар. Трудно може да се каже защо е останал. Ние празнуваме всички празници по григорианския календар, единствено Великден е по юлианския, обясни той.

Христианството наистина почива на реални факти, така че възкръсването вероятно има реални елементи, има и елементи, които са плод на легендата. Копието на римския войник до сега не е доказано, че е реален артефакт, тъй като то изглежда е по-късно. То е запазено и изследвано. Един от стремежите на хитлеристите е бил да бъде намерено това копие, тъй като това би им дало огромно оръжие за борба в идеологически план с останалия свят. Но д осега не е доказано с реални факти този епизод от евангелията. Всички изследвнания показват, че това копие е от по-късен период. Както показват и изследванията върху мощите. Повечето мощи не са реални, те са плод на фантазията на тогавашния и сегашния човек, коментира той.


Имайте предвид, че не е задължително всичко в религията да бъде доказано до последния детайл. Същото се отнася и за Кръстова гора, за където се вярва, че там има частица от кръста на Христос, каза още той.