Стартът на къмпинг сезона по Южното Черноморие беше даден с откриването на първото издание на фестивала „Explore the world“ в Бургас днес. Кемпери и каравани са позиционирани в района на Морска гара, а настроението е лятно и заредено с емоции.

„Българското море е най-хубавото, имаме много големи традиции в къмпингуването. Използвайте българското море“, призова инициаторът за провеждането на фестивала Евелина Михалева.

„Няма как да не отбележа изключителната енергия на вдъхновителя на този фестивал. С това поставяме началото на активния летен сезон, да покажем възможностите на Българското Черноморие. То е прекрасно. И по-специално – Южното Черноморие. Заповядайте, изберете Бургас и Южното Черноморие, където ще намерите изключително интересни места, които ще ви направят щастливи и ще си починете. Хоби културата расте. Хората обичат единение, да експериментират, търсят преживявания. Преживяването в нашия регион ще бъде уникално, ако е споделено.“, каза кметът Димитър Николов.

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, е една от атракциите на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може да бъде разгледан от посетителите.
Първото издание на фестивала „Explore the world“ се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма. В продължение на два дни – 27 и 28 април, на територията на Морска гара се представят най-новите тенденции в къмпинг, караванинг и аутдор туризма. Изложители на кемпери, палатки, офроуд автомобили, оборудване и аксесоари за водни спортове и занимания за свободното време, вече са на място, с което дадоха старт на къмпинг сезона по Черноморието.

Фестивалната зона ще бъде отворена и двата дни от 9.30 до 21 часа. Любими бургаски изпълнители ще се погрижат за настроението на присъстващите, а днес от 16 часа на сцената на Морска гара ще излезе Дичо. Вкусна храна и бира има в изобилие, организаторите са предвидили и различни игри и занимания за присъстващите. Във фестивала е обособено място и за посетители със собствени кемпери и каравани.