Миряни се обърнаха към Агатополския епископ Йеротей с молба да наруши мълчанието и да докаже, защо е достоен за духовен водач на Сливенската епархия. Призивът идва на фона на драматичните обрати, настъпили след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, изборите, организирани от Светия синод за нов духовник, който да заеме овдовелия епархийски престол, последвалото касиране на вота, дисквалифицирането на Йеротей и за финал – съмненията, изразени от миряните по отношение на ревизионния акт за поморийския манастир "Свети Георги Победоносец".

"Имаме информация, че такъв документ вече има, но той не е достигнал до нас. Получихме заповед от дядо Йоан в края на март, че ще се проведе ревизия на манастира. В заповедта не е оказано нито начало, нито край, не е посочено времето в което трябва да бъде предоставен доклада, какво включва обема на ревизията, които са лицата които участват в нея, защото имаше седем души, които проверяваха. Проверката не съответства на никакви правила. Отговорен за всички манастири и църкви в епархията трябва да бъде главният счетоводител, а той идва да проверя сам себе си! Тотално нарушение", коментира пред журналисти Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир от 2014 година до днес. И допълни: "Скандалното е още, че главната счетоводителка идва да ревизира сама себе си. Никъде няма такова нещо. Искаме този ревизионен документ да бъде анулиран и обявен за несъществен, не само заради заповедта на митрополита, но и заради това, че има много принципни нарушения
Той подчерта, че ревизията е направена в отсъствието на епископ Йеротей, който от края на януари е в Рилската света обител. В същото време срещу него се провежда открита кампания с целенасочено внушение –безстопанственост. "Има клевета срещу манастира и игумена, искаме истината да излезе наяве", каза Емил Кундев.

Решението за ревизия в Сливенска епархия и имотното състояние на поделенията в епархията бе взето на заседание на Светия синод от 12 март т.г. след касирането на изборите за митрополит на 18 февруари. Тогава обаче, така и не беше обявено кога и как ще се извърши тя, като това бе оставено единствено на преценката на митрополит Йоан. В църквите, които са били ревизирани служат свещеници, които са в списъка с епархийските избиратели и участват в първия етап от избора за Сливенски митрополит.