Всички знаем, че това, което ядем, влияе не само на външния ни вид, но и на физическото ни състояние. Но някой замислял ли се е как точно приемът на храна влияе на психичното здраве? Въздействието се оказва доста сериозно.

Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия. Това е заболяване, с което само квалифициран специалист може да помогне да се справите. Понякога на пациента може дори да бъде предписана лекарствена терапия. Но ние самите сме в състояние да се предпазим от такова заболяване.

Диетата е пряко свързана с психичното ни здраве. А някои храни наистина могат да навредят на емоционалното ни състояние. Ето на какво трябва да обърнете внимание.

Много хора обичат да ядат пържени картофи - в закусвални, заведения за бързо хранене и у дома. Това е нишестен и мазен продукт и обикновено към него се добавя доста сол. Всичко това нанася мощен удар върху нашето здраве, включително и психическото.

Група учени от Китай е установила, че честата консумация на пържени храни е свързана с 12% повишен риск от тревожност. Това е особено забележимо сред младите мъже. Проучването включва повече от 140 хиляди души, наблюденията са продължили 11 години.

След като изследователите изключват участниците, които са били диагностицирани с депресия през първите две години, изчислението показва, че в групата на тези, които ядат пържени храни, има 8294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия. Ето как едно ястие, което всяка домакиня е приготвяла поне веднъж в живота си, може да ни осакати емоционално.

И още един факт: пържените картофи увеличават риска от развитие на депресия с 2% повече от пърженото бяло месо. Изследователите обръщат внимание, че резултатите от работата им са предварителни. Освен това все още не може да се каже със сигурност дали хората изпитват депресия, защото обичат пържени картофи, или тези, които имат повишена тревожност или симптоми на други психични разстройства, предпочитат да ядат пържени храни.

Във всеки случай обаче си струва да запомните, че излишъкът от пържена храна може да провокира наддаване на тегло и това не е добре за никого.