2 300 000са работните места в България, 250 000 са микро и макропредприятията в страната, а 530 –са големите. На този фон броя на служителите в Инспекцията по труда, които ефективно да осъществяват контрол върху сектора е едва 450. Този данни огласи днес в Бургас инж. Екатерина Асенова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. Тя пристигна в областния център, за да се включи в конференцията „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“, организирана с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика.

В нея се включиха представители на работодателски и синдикални организации, на местната власт и централната власт. Целта на кампанията, подчерта Екатерина Асенова е превенция и налагане на безопасни условия на труд.

На национално ниво над 8 000 са сигналите постъпили само за тази година до Инспекцията по труда, посочи тя. Но едва 2-3 процента от тях са за нарушение на условията за безопасност на труд. В масовия случая, недоволството е заради неизплатени задължения, работа без договор, която пък лишава служителя от трудови и социални права, създава несигурност, води до преумора и липса на концентрация, което е предпоставка за инциденти при работа, коментира Асенова. Тя призова работодателите за подобряване на осведомеността за спазването на здравословните и безопасни условия на труд. И апелира за нулева толерантност към нарушителите.

Пет са смъртните случаи на работното място в страната са 65, а само за март 2024 г. В Бургаска област до момента няма нито един инцидент. Най-тежък от гледна точка на трудов травматизъм е отрасъл строителство.