Днес отбелязваме Тодоровден. Почитането на Св. Тодор (великомъченик Теодор Тирон) е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.

Според народните обичаи, Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още конски Великден, именно за това най-интересният момент от празничния ден е кушията.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

От 11.00 ч днес на конна база „Парк Езеро“- Бургас елитни коне и изявени съксезатели излизат на манежа за Тодоровден. Осемнадесет състезателя от различни клубове и над дванадесет елитни коне ще почетат празника с традиционни прескачания на препятствия. В празничния турни ще се включат и деца. Програмата стартира с класически Х- паркури за най- малките състезатели. Демонстрации по майстторство ще покажат и състезатели с прескачане на препятствия съответно от 90 до 130 см.

По традиция на конна база „Парк Езеро“- Бургас се отбелязва тържествено Тодоровден, който е наричан още Конски Великден, и почита тържествено коня с традиционни надскачания. Организатор на мероприятието е ККС „Кан Крум“- Бургас. Подготвена е и богата музикална програма, която да допълни тържествената обстановка.

По традиция на Тодоровден красивите коне и майсторските изпълнения на елитните състезатели събират многолюдна публика. Очакванията на организаторите са и тази година да има много любители на конния спорт, които да станат част от празника, организиран от бургаския спортен клуб. Поканени са всички жители и гости на морския град, които имат желание да отпразнуваме заедно Тодоровден.