„Искам мярката за неотклонение да не бъде задържане под стража. Аз там не мога да издържа. Не се чувствам толкова виновен, колата тръгна наляво, без да завивам. И започнах наляво-надясно. Изразявам съболезнования на семейството. Съжалявам. Аз днес видях какви хора са задържани, аз не съм като тях. Стресирах се.“, това заяви пред съда в Бургас днес 60-годишният Атанас Андонов – шофьорът от катастрофата на пътя Бургас-Средец, при която загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а двете й деца бяха ранени. В момента съдът гледа мярката му за неотклонение.

Прокурорът поиска тя да задържане под стража. Той подчерта, че няма как да не насочи вниманието към скоростта на автомобила.Двама свидетели-очевидци на самия удар посочили, че непосредствено след удара БМВ-то е отскочило и във въздуха се е завъртяло на 180 градуса. В протокола след огледа БМВ-то е установено не на пътното платно, а върху счупен клон на дърво. „В практиката си съм убеден, че близо двутонна кола няма как да се завърти във въздуха и да "кацне на едно дърво", ако няма превишаване на скоростта. Това разбира се ще е обект на автотехническа експертиза.“, каза прокурорът.

Според него съществува опасност обвиняемият да се укрие или извърши ново престъпление.

Държавното обвинение посочи, че преди три години по същия път Атанас Андонов е нарушил Закона за движение по пътищата, като е карал същия автомобил с превишена скорост. Същата година на 16 ноември отново е карал с превишена скорост и на 19.10.2021 в Бургас пак е санкциониран, че не е съобразявал поведението си с пътната маркировка. „Ето защо поддържам моето искане за задържане под стража.“, каза прокурорът.

За тези нарушения Атанас и адвокатите му казаха, че те може да не са негови, тъй като на радарната снимка се е виждал само номерът на колата, но не и водачът. Атанас Андонов заяви, че понякога синът му ходел с автомобила на работа.

Защитата на Атанас Андонов – адвокат Василева, посочи, че счита искането за най-тежката мярка за неоснователно. Според нея без експертиза не може да се направи извод дали автомобилът е технически изправен и само вещо лице може да определи скоростта. Тя подчерта, че той не е шофирал под влияние на алкохол и на наркотични вещества и че е с чисто съдебно минало. Тя настоя за по-лека мярка за неотклонение, поиска парична гаранция.

Според защитата на Атанас Андонов, той е убеден, че се касае за внезапно появила се техническа неизправност на автомобила, извън възможностите му да я овладее. Свидетелка е посочила, че той се опитал да помага. Нямало свидетелски показания за превишена скорост. Докато адвокатите му говореха, на Атанас Андонов леко му прилоша, дадоха му вода и той пожела да продължат.

Той е със сърдечна операция и постоянна медикаментозна терапия.

Атанас Андонов е на 60-години, женен с едно дете, със средно специално образование. Има тричленно семейство, живее в Константиново от пандемията. Съпругата му е учителка, а той е пенсионер по възраст и по болест. Живеят с пенсията му и заплатата на съпругата му.