Българският народ изпраща Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Да се поклонят пред духовния лидер дойдоха десетки граждани, политици и общественици. Сред тях бяха президентът и вицепрезидентът, съобщава Нова тв.

"Вярата в доброто трябва да ни обединява - няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания", сподели държавният глава Румен Радев.

"Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати специално послание на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Притежаваше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа. Това заяви Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е научил народа, е да бъдем толерантни и да се обичаме помежду си.

Председателят на НС Росен Желязков също отдаде почит на патриарха. "За православието и църквата беше изключително важен. Призоваваше към обединение и единение със своята благост, трябва да служи за пример на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с патриотизъм и родолюбие", посочи той.

Да се поклони дойде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. "Той се отличаваше с добротата си и готовността да обединява и разбере другия, това е и мъдрост. Толкова разговори и срещи съм имал. Беше много обичан патриарх, жалко, че си отиде толкова рано", сподели той.

Източник: NOVA