Утре е вторият ден на траур в памет на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той ще бъде погребан редом до Екзарх Йосиф в двора на Софийския митрополитски катедрален храм "Света Неделя".

Преди погребението на патриарх Неофит ще бъде отслужена заупокойна литургия в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Службата започва утре в 9.30 ч и ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод.

В 11.00 ч. утре в храм "Свети Александър Невски" започва опелото на патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей.

След опелото, от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където патриарх Неофит ще бъде погребан. В храма вече текат приготовления за полагането на тленните останки на Негово Светейшество.

Полицията в София предприема специални мерки за осигуряване реда и пътната безопасност около храм-паметника "Свети Александър Невски" и църквата "Света Неделя", съобщиха от МВР.

Обособена е зона и желаещите да почетат паметта на патриарх Неофит. Хората преминават през два контролно-пропускателни пункта - от северната и южната страна на църквата.

Утре, по време на литийното шествие от катедралата "Александър Невски" до храма "Света Неделя", поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул. "Княгиня Мария Луиза".

Източник и снимка БНТ