За почитателите на балета предстои нова вълнуваща среща с шедьовъра „Спящата красавица“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски и блестящата режисура на проф. Хикмет Мехмедов. В понеделник вечер – 18 март, от 19 часа фееричният спектакъл ще внесе очарование, стил, класа и приказна атмосфера в залата на Държавна опера – Бургас. Посетителите ще бъдат свидетели на сценичното представяне на любимата вълшебна приказка, разказана чрез средствата на изящното балетно изкуство – във великолепно съчетание от музика, сценична грация, красиви костюми и декори.

Бургаската публика и гостите на града ще имат привилегията да видят Маргарита Черомухина, примабалерина на Националната опера и балет на Република Сърбия, която излиза на сцената в образа на Принцеса Аврора – оомагьосана от злата фея Карабос, тя заспива дълбок дългогодишен сън, а от прокобата я освобождава Принц Дезире. Участието в спектакъла е награда за гастрол на бургаска сцена, връчена от директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р Александър Текелиев на Първия международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима" – Бургас / 1-9 юли 2023 г. в залата на Бургаската опера/. Маргарита Черомухина е член на балетния ансамбъл на Националния театър в Белград от 2013 г., като за момента е първият солист на ансамбъла на Народния театър. В ролята на Принц Дезире влиза харизматичният премиер-балетист на Софийската опера и балет и Бургаската опера – Емил Йорданов, който напълно съответстващ като излъчване и осанка на образа.

„Спящата красавица“ е мащабен балетен проект, впечатляващ с творческия размах на режисьорските решения на проф. Хикмет Мехмедов и завършения си естетически облик. Спектакълът въвежда в света на омагьосана принцеса, благородни феи, зла орисница с тежка прокоба, красив принц с добро и смело сърце, вълшебства, феерия от цветове, движения, емоции и красиви детайли, извайващи истинска приказна реалност. Балетът е създаден по сюжета на една от най-популярните приказки на Шарл Перо, гениалната музика, която е придобила популярност и като самостоятелно звучене на отделни части от произведението, е на П. И. Чайковски.

„Спящата красавица“ е най-дългият балет на Чайковски – продължителността му в оригинал е около четири часа. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Синята птица, Червената шапчица и други.

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизма си в художествен план и творческия полет на мисълта, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и изящната изразителност – на движения, въплътили идейна красота. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката е над осемдесет. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми.

Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки, цветни, с аристократичен блясък са всички образи, които ще сътворят вълшебството на сцената на Бургаската вечер в понеделник. Като Карабос, феята, която чрез заклинание обрича Принцеса Аврора на безпаметния сън, на сцената излиза Натали Иванова. В ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Мария Габарова, като Крал Флорестан ще се представи Франческо Пио Русо. Нежно феерично приказно присъствие на сцената имат и останалите вълшебни създания: Феята на нежността – Рафаела-Мария Кюл, Феята на плодородието – Нанако Сато, Фея на щедростта – Илина Константинова, Феята на безгрижието – Калина Неделчева, Фея на смелостта – Лая Рамон.

Мъжкото присъствие в балета „Спящата красавица“, изпълнен с приказни истории, е не по-малко колоритно. Кавалери ще бъдат: Даниел Тичков, Теодор Цаков, Кирил Филипов и Стоян Фъртунов; премиер-балетистът Даниел Тичков е в ролята на Синята птица, заедно със солистката на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова; Паж ще бъде Кирчо Желязков. Кирил Филипов влиза и в ролята и на Вълка, заедно с Калина Неделчева /Червената шапчица/. В сцената „Котаракът в чизми“ участват Рафаела-Мария Кюл и Теодор Цаков. Като церемониалмайстора Каталабют на сцената в понеделник излиза Бранимир Недков.

Малки фрейлини ще бъдат: Ивана Фиалковска, Калина Неделчева, Нанако Сато и Рафаела-Мария Кюл; Големи фрейлини: Лая Рамон, Илина Константинова, Гергана Георгиева и Александрина Арабска. В свитата на Фея Люляк ще танцуват: Анелия Иванова, Александрина Арабска, Мина Ялъмова, Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели и Гери Козарова. Нереиди ще бъдат: Анелия Иванова, Мина Ялъмова, Александрина Арабска, Гери Козарова, Гергана Георгиева, Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели, Мила Неделчева. В Мазурка ще участват: Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели, Мила Неделчева, Гери Козарова.

В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, цялостния блясък на сцената на 18 март допълват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

Билети за балета „Спящата красавица“: на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/spiashtata-krasavitza-034wf2r и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1406703/performance.html.

За солистите:

Маргарита Черомухина – примабалерина на Националната опера и балет на Република Сърбия

Завършва Държавната балетна академия в Киев през 2013 г. Има магистърска степен в Херсонския държавен университет. Член е на балетния ансамбъл на Националния театър в Белград от 2013 г. В момента е първият солист на ансамбъла на Народния театър. Владее украински, руски, сръбски, английски език.

Роли: „Спящата красавица“ (Принцеса Аврора, па дьо дьо „Синята птица“, Феята на нежността, Феята на трохите, Феята на канарчетата, „Камъните“, „Ескортът на Аврора“, „Нереидите“), "Копелия" (Сванилда, "приятели", "Молитва"), "Krcko Oraščić" (Маша, "Пасторал", "Деца", "Снежинки", "Валс на цветята"), „Лебедово езеро“ (Pas de troi (1-во действие), pas de quatre „малки лебеди“, „Валс на булката“, тарантела (соло), Валс 1-во действие, Валс 4 двойки, „лебеди“ 2, 4-то действие), "Baladera" (Pas de troi (Акт 3), pas de quatre (Акт 2), "Жрици", "Скокове", "Игра с папагали", "Сенки"), "Жизел" ("Селянско па де дьо", "Приятели", Валс, вилаза), "Дон Кихот" (Приятели, Amor, pas de quatre, "San", "Fandango"), „Кой там пее” („Сватба”), "Кралица Марго" (протестантки), "Евгений Онегин" (Градина), "Александър" (Харем), "Питър Пан" (Ribice), "Жени в ре минор" ("Жени"), „Дамата с камелиите (бал), "Дориан Грей" (топка), Гала концерт на Балета на Народния театър ("Grande pas Classique", "Поет и муза")

Опери: "Аида", "Евгений Онегин", "Кармен", "Дон Жуан", "Орфей и Евридика".

Награди: Награда „Радомир Вучич“ за ролята на Сванилда в „Копелия“ през 2018 г., Награда „Наташа Бошкович“ за ролята на приятелката на Сванилда в „Копелия“, Похвала от Народния театър за приноса му към театъра, Специална награда за художествени постижения и най-добра изява на името на примабалерината Милена Симеонова, Награда на Бургаската опера и първа награда "Balletto del Sud", за участие в проекта в международния балетен конкурс "Sara Nora Prima" в Бургас.

Филм: Ролята на Ирина Колпакова във филма на Ралф Файнс "Бялата врана".

Телевизия: RTS - "Народен театър в 10 действия", "Сенки над Балкана" - главен лебед.

Емил Йорданов:

Премиер-балетист. Завършил е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители „А. Петров“ в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата „Кристална лира“ за ролята си на Базил в балета „Дон Кихот“.

Яна Бердута – Фея Люляк

Яна Бердута е родена в Украйна, град Харков. През 2016 г. завършва „Харкоский висший колеж по изкуства“ със специалност класически балет и педагогика с преподавател Н. В. Силвестрова. От 2016 г. досега гастролира с украински, руски и европейски трупи със спектаклите „Лешникотрошачката“, където изпълнява ролята на Маша, а също и в спектаклите „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“. Взима първо място в украиснкия балетен кокурс „Чарiвна Ялта“. От 2017 г. Работи в Държавна опера - Бургас. Изпълнява солистични и ансамблови роли в спектаклите „Спящата красавица“, където дебютира като Фея Люляк и принцеса Флорина, „Лебедово езеро“, „Баядерка“ - с дебют в ролята на Гамзати, „Ромео и Жулиета“, "Дон Кихот" и др.

Натали Иванова – Фея Карабос

Натали Иванова е завършила Националното училище за музикални и сценични изкуства “Проф. Панчо Владигеров” - гр. Бургас със специалност "Класически балет". Изпълнявала е ролята на една от сестрите в балета "Пепеляшка", Трио сенки и па де аксион в "Баядерка", Селско па де дьо в "Жизел", па де троа от Корсар, четворка малки и четворка големи лебеди в "Лебедово езеро". Печелила е първо място на конкурса 'Розы Казахстана” в Астана, Казахстан, с вариация на Жизел от първо действие на балета “Жизел” и вариация на Гамзати от балета “Баядерка”.

Печели Първа награда в Санкт-Петербург, Русия на конкурса "Розы России” с трио “Източна импресия”, в изпълнение заедно с Иванина и Полина Иванови. Има две втори места, едно първо място и четири трети места на Национален фестивал на камерния танц в град Хасково; две първи места на конкурса “Созвездие Орфея”; Специална награда на междрународен фестивал "Розы России”. Три пъти е Лауреат първа степен на международен фестивал "Розы России” в Санкт-Петербург, Русия; Гранд-при на международен фестивал "Розы Казахстана” в Алмати, Казахстан. С триото “Източна импресия”, заедно с Иванина и Полина Иванови, става лауреат първа степен на международния фестивал “Рози на Обзор” в град Обзор, печелят и купата на кмета на град Хасково на “Национален фестивал на камерния танц”. В момента завършва "Психология" в БСУ.