Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще изпълни първия си тренировъчен полет в присъствието на министъра на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.
Демонстрацията ще се състои в авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“ на летище София, на 15 март, от 15:00 ч.
Първата тренировъчна мисия ще се изпълни от авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. Тя ще включва демонстрационен полет с хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух, като ще бъдат разиграни няколко сценария, свързани с аварийни ситуации и изпълнение на спасителна мисия.
Планирано е хеликоптерът да излети от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“ и да кацне на болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Св. Екатерина“, след което да се върне обратно в базата.
Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) пристигна в България на 1 февруари. Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „Леонардо“, извърши самостоятелен полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания.
Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.