Преди девет месеца вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават, включително и по време на сегашните преговори и въпросът е дали те водят към излъчване на ново правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата си днес в президентската институция с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“. През днешния и утрешен ден президентът провежда консултации с представители на политическите сили в 49-ото Народно събрание в съответствие с конституционната процедура. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава отбеляза, че през последните месеци ПП-ДБ са приели да носят основната отговорност за управлението на страната и в същото време да се споразумеят с политическите си партньори да имат само един представител в Министерски съвет, както и да си осигурят подкрепата на ДПС за промените в Конституцията. Румен Радев подчерта, че настоящите консултации са предвидени от Конституцията, за да се подпомогне процесът по сформиране на редовно правителство, но и да бъдат изяснени ключови въпроси преди връчването на първия проучвателен мандат.

Президентът попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да продължат политическия си път по същия начин, по който са започнали в началото на управлението и дали биха преразгледали отношението си към партньорите и властта. „Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС или при евентуален провал, ще опитате да повторите сценария отпреди 9 месеца - управление с вашия мандат и при какви условия бихте направили едното или другото“, допълни държавният глава.

Румен Радев попита още дали предстои сливане на предложения от ПП-ДБ меморандум с идеята за коалиционно споразумение на ГЕРБ-СДС или се върви към принципно нов документ, за да има яснота как ще се осигури устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление. „Вашите партньори от ГЕРБ-СДС изразиха желание за повече време и моят въпрос е вие споделяте ли тяхната позиция“, добави още държавният глава.