На 10 март е Месни Заговезни. Денят е известен още като Неделя Месопустна. Това е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя - 8 седмици преди Великден, който тази година се пада на 5 май.

Името на празника идва от това, че се заговява - започва да се пости и месните ястия не могат да присъстват в режима на хранене.

След този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти. Затова празничната трапеза днес е предимно от месни ястия.

В седмицата след това се ядат много сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора.

До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица (Сирница) до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците, свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл.

В някои региони жителите се събират около голямо огнище, което по-късно прескачат. Също така въртят огнени факли и викат "ората копата" за здраве и берекет.

Източник bTV