Стотици хора и официални лица се събраха пред погребалния дом в Москва, където ще се състои поклонението пред тленните останки на Алексей Навални.

Руският опозиционер почина в сибирската колония, където излежаваше присъдата си.

На място има изключително засилено полицейско присъствие.

Всички присъстващи рискуват да бъдат задържани, отбелязват западни медии, тъй като след смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера.

Към този момент няма данни за арести.

Съюзници на Навални, които присъстват на погребението, заявиха пред медиите, че мобилната връзка прекъсва. Според тях - умишлено.

„Теб не те беше страх! И нас не ни е страх!“

При появата на ковчега, в който се съхраняват тленните останки на Алексей Навални, тълпата от хора избухна в спонтанни аплодисменти.

Хората скандираха и фразата „Теб не те беше страх! И нас не ни е страх!“. Чуха се възгласи „Не на войната“, „Никога няма да забравим“ и „Убийци“.

Снимките вътре в църквата и по време на службата са забранени, гласят надписи на вратите на храма.

На погребението присъстваха също и родителите на Алексей Навални – Анатоли и Людмила. Нито един от тях не направи изявление преди службата.

Под звука на църковна камбана, катафалката с ковчега на Навални се отправи към гробищата. Тълпата от хора обсипа автомобила с карамфили и червени рози.

Чуха се възгласи „Благодарим ти, Алексей! Няма да те забравим!“, последвани от „Русия ще бъде свободна! Екзекутори“.

Всичко това – под зоркия поглед на маскирани полицаи.

На място бяха забелязани чуждестранни дипломати, сред които германският, френският и американският посланици в Русия.

Александър Граф Ламсдорф, Пиер Леви и Лин Трейси бяха заснети от фотографи на Ройтерс в близост до църквата, облечени в черно и с букети червени рози.

Църковното опело на Навални приключи бързо, съобщиха негови съюзници в социалните мрежи. Те призоваха хората да се придвижат пеша до гробището, което се намира на което се намира на около 30 минути от храма.

Къде е Юлия?

Юлия Навалная вероятно все още е в чужбина, макар точното ѝ местонахождение да не е ясно, пишат Би Би Си.

В реч пред Европейския парламент вдовицата на руския опозиционер заяви, че съпругът ѝ е бил мъчен, държан гладен и убит по заповед на президента на Русия Владимир Путин.

По-рано от Кремъл твърдо отрекоха да имат общо със смъртта на Навални.

Източник и кадър bTV