Между 500 и 600 служители на „Фронтекс“ ще бъдат разположени по българо-турската и българо-сръбската граници от 20 март и ще работят съвместно с българските гранични полицаи, съобщиха на брифинг на ГКПП „Капитан Андреево“ директорът на „Фронтекс“ Ханс Лейтенс и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, след като инспектираха днес работата на службите на пункта, предаде БТА.

Лейтенс посочи, че на всяка отправена от българските власти молба за подкрепа ще бъде отговорено.

„Като директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) мога да гарантирам пълна подкрепа за България в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство и в охраната на границите“, каза той.

Една от темите на разговора между Калин Стоянов и Лейтенс е преминаването на нелегални мигранти през българските граници, като в момента се отчита спад от 80% спрямо същия период миналата година.

На журналистически въпрос за сигнали срещу прекомерна употреба на сила при случаи на мигранти по границите Стоянов отговори, че в сравнение с 2021 и 2022 г. през миналата година те са изключителна рядкост. Установени са пет такива случая, уточни Стоянов и посочи, че по всички са взети дисциплинарни и наказателни мерки, като има наказани административно служители.

Спазването на основните права е много важен въпрос. Ние пазим не само границите, но и европейските ценности, коментира Лейтенс. Сред служителите, които ще пристигнат в България, ще има и специалисти по спазването на човешките права.

„България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС“, посочи изпълнителният директор на „Фронтекс“.