Емилия Николова е доктор по Обществени комуникации и информационни науки от Софийския университет, а изкуството за нея е начин да представи светлото и нежното в човешкото съществуване, често използва творческата си енергия, за да помага на деца и възрастни в трудно социално положение. Така стига и до идеята за изложба „Персони”.

Експозицията събира 30 картини, образи на жената в различни емоционални състояния като майка, любима, пазителка на дома и семейството. Изложбата ще бъде представена на 5 март от 18.30 часа, а част от средствата при покупка ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция в Бургас.

„Избрах как да бъда полезна. В този център се грижат за малки деца, които имат нужда от много внимание и допълнителни средства биха били само от полза. Предупредила съм всичките ми близки и гости да не носят цветя, сумите за тях също ще бъдат насочени към Центъра”, коментира Емилия Николова.

Изложбата „Персони” ще бъде подредена в зала „Христо Фотев”, но откриването ще се състои в зала „Георги Баев” с музикален поздрав от Жаклин Костадинова и Милана Кан от НУМСИ "Панчо Владигеров".

Емилия Николова е магистър по "Консултативна психология" и магистър по "Социални дейности". Тя е защитила с отличие докторската си дисертация във Факултета по журналистика и масови комуникации към Катедрата на ЮНЕСКО в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е автор и на шест книги, една от които е издадена на английски език, над 150 стихотворения и на десетки научни статии, публикувани както в български, така и в международни научни издания. Преподавала е в СУ "Св. Климент Охридски" и в Бургаски свободен университет.

Авторката има девет самостоятелни изложби (в Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Поморие, Сливен и т.н.) и е участвала в над десет общи такива, проведени в различни градове на страната. Нейните картини неизменно присъстват и в редица благотворителни инициативи, както на територията на родния ѝ град, така и в други градове. Емилия Николова е собственик на Творческа къща "EmiliaArt”.