Не сме съгласни с касирането на избора на Сливенски митрополит, смятаме, че Негово високопреосвещенство Варненският митрополит е подведен с този доклад, искаме да бъде преразгледан от високопреосвещените митрополити и наредбата да бъде ревизирана, за да може да има участие на народа в избора на своя Сливенски митрополит. Желаем да се спазва устава на Българската православна църква. Искаме да се определи правото на избор. Може ли да ограничим правата на избор?! Как ще нарушиш правото на някой да има право на избор? Това заявиха свещеници от Бургаска духовна околия на пресконференция, която се проведе в заседателната зала към бургаския храм „Свети Атанасий“, който се намира в комплекс „Изгрев“. В нея участваха отец Петър, отец Севастиян и отец Николай. Тя беше дадена в защита на миряните по повод изказвания на отец Евгений от Сливен за създаването на разкол и нарушаване на църковната дисциплина.

Припомняме, че касираните избори за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест пред сградата на митрополията в Сливен в понеделник. В национален ефир отец Евгений Янакиев заяви, че има "разкол в сливенската митрополия, заради дългата ръка на Вулкан Вулканов".

Днес бургаските свещеници изразиха позицията си по този повод.

„Ние чрез молитва се обърнахме към Бога да го помолим нашите високосвещени митрополити, които участват в Светия синод да преразгледат своето решение и да обърнат внимание на нашия глас. Но както видяхте, ние сме тук, за да защитим своите миряни. Да ги защитим и да обясним, че ние не внасяме разкол в нашата църква. Много са тежки думите, когато кажеш, че назрява разкол. Искам да успокоя нашите братя, които не можаха да бъдат на това молитвено събрание, да успокоя всички, че ние следваме правилата на Светата църква, на Свещеното писание. Ние не променяме правилата в Устава на нашата Българска православна църква, така че - да ни квалифицират като разколници е много тежко. Ние водим към истината. А тя е, че ние не можем да се съгласим с решенията на Светия синод, не можем да се съгласим с тази наредба, защото тя пряко нарушава устава на Българската православна църква. Много важен принципът на съборността. Тук сме, за да успокоим нашите миряни, че ние не сме хора, които ще създадат разкол.“, заявиха бургаските духовници.

Те коментираха изказванията на отец Евгений от Сливен. „Трябва да зададем няколко въпроса, които са притеснителни. Той нарече нас разколници. От неговата уста тръгна тази дума, че всички, които искат да изкажат своя глас, искат да проявяват своята съпричастност към това, че се нарушава устава, тези хора са разколници. Това са много тежки думи. В правомощията на отеца ли е да квалифицира всички нас като такива?! Всеки един от нас знае много добре, че това не може да излиза от устата на един свещеник. Това има право да го направи Светия синод“, заявиха свещениците.

Вчера те разбрали, че жалбата и докладът срещу изборите са написани и входирани от отец Евгений, който е от храм „Свети Димитър“ в Сливен.

„Някой иска да наложи своите изисквания към Синода чрез провокатор, който се определя като говорител. Трябва Божият народ да участва в изборите, защото времената отново стават трудни – и на митрополити, и на свещеници. Дядо Йеротей е вече 20 години в нашата епархия и ние го познаваме от йеромонах до епископ, затова не трябва ва ви учудва, че толкова много гласове имаше за него. Няма един, който да каже лоша дума против него.“, добавиха свещениците от Бургас.