Министърът на здравеопазването Христо Хинков успя да ядоса пациентски организации, като обяви на извънреден брифинг, че няма проблем с доставката на инсулин в аптеките. “Тук сме, за да ви представим една добра новина. Тези липси и тази драма с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена”, каза Хинков в началото на изявлението си пред медиите.
Само преди ден пациенти и фармацевти се оплакаха, че липсват поне 10 позиции на медикаменти за диабет, включително и видове инсулин, а болните трябва да пътуват понякога до съседни градове, за да си намерят лекарствата.
“Въвеждането на забраната за износ, влязла в сила от 2 ноември 2023 г. успя да ограничи броя на подадените сигнали за липса на инсулин, но не и да реши изцяло проблема с недостига в аптеките. Срокът на забраната за износ ще бъде удължаван, предстои издаването на нова заповед, която ще бъде в сила от 1 до 31 март”, каза по време на пресконференцията зам.-министър Илко Гетов. Той обаче изнесе данни, че през месец февруари са извършени 357 проверки в аптеки и “отчетливо се забелязва, че при 3 инсулини има нерегулярни доставки или забавяне при близо 2/3 от всички области в страната”.
От здравно министерство призоваха гражданите да подават сигнали при липса на лекарства и да описват детайлно проблемите - къде, кога и в коя аптека точно липсва даден медикамент. Според здравните власти в момента се “касае за организационни проблеми”.
“След като заработи, СЕСПА ще даде резултат за регионалните различия за лекарствата. Няма национална система на заявките, която МЗ да отговаря и да поддържа. Това е въпрос на взаимоотношения по веригата - производител, търговец на едро и аптеката”, каза още Илко Гетов.
Проблемът с наличните медикаменти за диабетици коментира и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който още през лятото на миналата година алармира ДАНС за паралелен износ на лекарства. “СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, б. р.)не работи. Тя е създадена, за да обслужва търговски интереси. Никой не знае какво се случва в страната. Колко инсулин се внася и колко се изнася въпреки забраните?”, каза проф. Ангелов.
“Защо Министерство на здравеопазването продължава да защитава търговските интереси на фирмите, а не на гражданите? Вероятно скоро ще разберем”, запита още проф. Ангелов.
Трите вида инсулини, които се намират най-трудно в аптеките по сигнали на пациенти, се задържат в складовете на фирмата вносител, показа междувременно анализ на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, направен на базата на справка от Агенцията по лекарствата за три месеца.
Де факто от тези, цитирани от Изпълнителната агенция по лекарствата в неделя вечер над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина, се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. 3044 са опаковките, които са разпределени в четирите големи търговци на едро с лекарства. Тезата, която ние вчера застъпихме в медиите, че количества не се задържат при търговците на едро, особено с обвинението, че ги чакат да падне заповедта, за да бъдат изнесени, е доказано невярно от справката, която получихме от ИАЛ по ЗДОИ”, обясни Боряна Маринкова, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.
Преди ден председателят на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата, ДАНС и МВР за проблемите на диабетноболните и настоя правителството и здравно министерство да реши въпроса със системния недостиг на инсулин.