Мощна младежка енергия, модерно звучене, авторска музика и текст - това ще предложи новият формат за млади изпълнители към традиционният конкурс "Бургас и морето".
18 участници - 16 индивидуални изпълнители и две групи, се представиха пред звездното жури в събота в Културен дом на НХК.
Всеки от тях изпълни по регламент една авторска песен и един кавър.
Кандидатите за музикална слава показаха уменията си пред високо професионално жури - с председател доц. Дарияна Куманова - доцент в Академията на Сан Ремо, собственик на музикално училище в Милано и професионалист с международно признание, Антонио Вандони - артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV и поп изпълнителите Михаела Маринова и Стефан Илчев. Онлайн се включи в кастинга Христин Стрижлев - управляващ съдружник в „Радиоплей медия” АД - собственик на „БГ радио“, „Радио 1“, „Радио 1 рок“, Радио „Енерджи“, радио и телевизия „Сити“, „Нова“, „Нова нюз“, „Вероника“ и др.
"Изключително сме вдъхновени, че нещо голямо ще се случи това лято в Бургас. Още първите два часа ни дадоха това уверение- силна енергия, талант, емоция". Това заяви доц. Дарияна Куманова на брифинг с журналисти. Тя сподели, че новият конкурс е с фокус върху модерното звучене и идеята е, да се стимулират младите български изпълнители да творят, да създават песни с амбиция, потенциал и опция да се превърнат в хитове извън границите на България.
Според Антонио Вандони, който както сам сподели обикаля света да търси таланти, в Бургас е видял млади творци, които могат да покоряват сцени.
Отлични впечатления от изпълнителите, които се явиха на кастинга, споделиха и Стефан Илчев и Михаела Маринова.
" Очаква ни силна вечер с младите таланти на "Бургас и морето". Очакваме журито да обяви избора си до два дни. Целта на новия формат е да съхрани марката “Бургас и морето”, но и да обогати съдържанието й", заяви по време на брифинга зам.-кметът по "Култура и вероизповедания" Диана Саватева.
Тя поздрави участниците и журито от името на кмета Димитър Николов.

Наградният фонд за победителя в новия конкурс е 10 000 лв.

В рамките на тази сума победителят получава професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама, разясни директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.