България е на второ място място сред страните-членки на ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили. През януари в страната са регистрирани 3122 нови коли, което е с 24,4% повече спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. По-голямо увеличение на продажбите на нови коли има само в Хъратия (+30,7%), където за месец са регистрирани 4492 нови автомобила.
Настоящата година отново започва изключително силно за пазара на нови автомобили, след като през миналата година страната ни беше на първо място сред държавите от ЕС по ръст на продажбите. През 2023 година в България бяха регистрирани 37 724 нови коли, което е увеличение с 31,5% спрямо предходната година. На следващите места по ръст на продажбите се класираха Хърватия (+31,3%) и Белгия (+30,1%).
За разлика от ситуацията в Европейския съюз като цяло, пазарът на нови автомобили в България вече е надминал нивата от времето преди пандемията. През януари 2019 г., последната година преди пандемията, в страната ни са регистрирани само 2344 нови коли. През януари 2020 г., малко преди пандемията да се разпространи в Европа, в България са регистрирани 2347 нови автомобила. През януари от настоящата 2024 г. покупките на нови коли са нараснали с 33 на сто спрямо реализираните сделки през първия месец на 2020 г.
Ситуацията в страните от ЕС като цяло е напълно различна. Пазарът на автомобили още не може да се върне на нивата преди пандемията. Общо в страните от ЕС през януари 2024 г. са продадени 851,69 хил. нови автомобила. През януари 2019 г. покупките на нови коли в ЕС са над 1 млн. броя, а през първия месец на 2020 г. са реализирани 956,78 продажби. Продажбите през първия месец от настоящата година са със 17,6% под нивото от януари 2019 г.
Ръстът на покупките на нови коли в България се дължи на много причини. От една страна има хора с високи доходи, които предпочитат да вложат парите си в коли или имоти вместо да ги държат в банки при нулеви лихви. Новите коли постоянно поскъпват, което води до покачване на цените и на старите автомобили. По време на пандемията имаше дори период, през който заради затруднените доставки на нови коли, собственици на стари автомобили можеше да ги продадат на по-висока цена от тази, на която са ги купили. Сега ситуацията не е такава, но за човек, който може да си го позволи, винаги е добър момент за покупка на нова кола.
Ниските лихви в България създават добри условия за покупка на нова кола и със заемни средства. Така и хората, които нямат налични пари в брой, могат да купят нова коли при изгодни условия и ниски месечни вноски. За много българи покупката на кола не е само, за да могат да се придвижват, а е и въпрос на престиж.