Родителите, близки и приятели на 15-годишния Филип Арсов, който бе прегазен на пешеходна пътека на столичната ул. “Гурко”, излизат на протест срещу пускането от ареста на шофьора, виновен за смъртта на детето.
Инцидентът стана на 2 септември м. г. Според обвинителния акт водачът Петър Тодоров (37 г.) шофирал с 88 км в час, при разрешени 30, както и с над 2 промила алкохол в кръвта си.
На 1 февруари Софийски градски съд извадил Тодоров от килията и му наложил “домашен арест” с проследяваща гривна. Мотивите на магистратите са, че няма опасност той да се укрие. “Предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца, единствено на характеристиките на престъпната дейност и на обществената опасност на деянието, е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането, на което и да е обвиняемо лице”, се казва още в мотивите на съда. Определението не е протестирано от прокуратурата.
Родителите на Филип смятат, че “съдебната ни система не работи за справедливостта, а за да може престъпниците се чувстват комфортно” и подозират, че може да е платено за освобождаването на шофьора.