9 души от разбитата група за каналджийство са задържани в област Бургас, а един на ГКПП Калотина. Това стана ясно по време на брифинг с участието на зам.-директора на Гранична полиция старши комисар Стоян Мандажиев и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Малко по-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че има задържани от групата, като предстои повдигане на обвинения на членовете й.

Как е действала тя?

„Работим по случая от 2023 г. Организаторите взаимодействат с лица от турска територия, от които получават локации на местоположение на групите, извършват физическото превеждане на лицата от турска до българска територия, после до сръбска граница, а след това извеждане от страната в посока Западна Европа. Задържани са над 30 групи незаконни мигранти с автомобили по основните пътища и магистрали на страната. Основно сирийски и афганистанки граждани”, съобщи старши комисар Стоян Мандаджиев.

Това е една от основните организирани престъпни групи, които се занимават с тази дейност. Групата е от ромски произход.

Освен физическото превеждане групата е организирала и логистиката-водачи на автомобили, самите МПС, автомобили, които съпровождат и предупреждават за полицаи и патрули на територията на страната.

„От 1000 до 3 000 евро са заплащали на шофьорите – отцепки. Последните месеци наблюдаваме увеличаване на цените на услугата. Мерките на всички граници са затегнати. Това веднага вдига цената. Нямаме данни за чадър от страна на служители на МВР. За това говори и фактът, че тази операция се проведе успешно, нямаше никакво изтичане на информация. Означава, че лицата са били спокойни. Нямаме данни за корупционни действия на наши служители”, заяви старши комисар Стоян Мандаджиев.

Групата е превеждала през зелена граница- чрез стълба или през срязване на оградата

В момента ситуацията е спокойна, в голяма степен трафикът на мигранти е овладян, не е сведен до нула, но намалението е в пъти. Според институциите взетите мерки от страна на България с помощта на партньорите от Турция, дават резултат. Очаква се пролетта да има завишение, като надеждите е то да не е голямо.