Войната срещу стикерите по предното стъкло на автомобила съвсем скоро ще вземе нова жертва – този за гражданска отговорност. Това пише в. "Телеграф бг".
Това разкриха депутати от ресорната парламентарна комисия, която предстои скоро да гледа на второ четене промени в Закона за движението по пътищата, които пращат зелените лепенки в историята. Мотивите са улеснение на гражданите и намаляване на разходите им на пари и време.
Разлепяне
До разлепването на стикерите се стига след постепенната дигитализация на системите за движение по пътищата у нас и прозрението на депутатите, че както служителите на Пътна полиция, така и умните съвременни камери могат за секунда да проверят в база данни дали за дадено МПС е платена застрахователната полица.
По тази причина сред промените е и отпадането на задължението водачите да носят със себе си оригинал или копие на „Гражданска отговорност“.
Такова обаче трябва да се носи в чужбина, където властите нямат достъп до българските бази данни.

Сложно
За разлика от стикера за застраховка отърваването от стикера за технически преглед или т.нар. екостикер ще се окаже по-сложна задача. „Причината е, че според много колеги той е ключов за предотвратяването на фиктивните технически прегледи и по тази причина вероятно ще се запази.
Целта е обаче да не бъде на стъклото, а под предния капак или на профила на шофьорската врата“, обясни депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.
По негово предложение в закона ще бъде записано, че всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от предните стъкла на автомобилите.
Това обхваща например всички стикери, създадени чрез заповеди и наредби на институции, сред които министерства, държавни предприятия и общини.
Промените се очаква да се гледат в пакет с тези, въвеждащи камерите на пътната агенция като средства за засичане на средна скорост с административно-наказателна цел.