Граждани, сред които представители на Фондация “Даная”, се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет.Исканията на протестиращите са за отстраняването на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата свързани със починалата в болницата Даная. Причината - нарушения в управлението и медицинските дейности, както и незабавни реформи в детското здравеопазване. Протестиращите ще изискат становище от Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС) за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ на 1 февруари 2024 г.
Жители на градовете Варна, Пловдив, Русе и Хага (Нидерландия) протестираха по същото време.
В началото на тази седмица новоучредена гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване.
Преди два дни от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство по случая "Даная". Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато е настъпила смъртта на момичето.