В Атанасовското езеро трябва да има рейнджър, който да притежава правомощия, умения и знания да регулира числеността на чакалите още в зародиш. За това призова пред Бургасинфо Невен Каравасилев, председател на Ловно-рибарско дружество "Лебед"-Бургас. Проблемът, за който вече писахме, става все по-осезаем за жителите на града. В социалната мрежа Facebook дори се завъртяха снимки на четирикраките нашественици в Морската градина.

Градът е потърпевш от общата картина в страната.

„Знаете ли колко е годишният отстрел на чакали в България за миналата година? Отговорът е 62 000. А на бургаското сдружение е 2 000. За сравнение в Унгария за цялата 2023 г. е 1 000”, каза Каравасилев.

Той призова еколози, ловци, общински и държавни институции да обединят усилия, за да се справят с нашествието в урбанизираните територии на Бургас.

„За съжаление сега вървим след проблема. Говорили сме много пъти на тази тема в годините. Алармирах Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие” и тя логично изпадна в паника, защото чакалите идват от Атанасовското езеро, а там в момента започва гнездови период. Трябва да се вземат мерки за редуциране на полулацията на хищника, но не е добре и е забранено да се ловува в урбанизирани територии. Колкото лондоначани са се справили с лисиците, толкова и ние ще се справим с чакалите”, обясни Каравасилев. Той самият живее до Морската градина и всяка вечер чува вой.

От ловно-рибарско дружество "Лебед" полагат усилия в рамките на позволеното.

Тази седмица ловна дружина „Изгрев” ще се събере около защитените зони в северната част на Атанасовското езеро. С тях ще има и техни колеги с кучета. Следващата седмица с позволение от директора на РИОСВ дружината ще влезе на територията на Атанасовското езеро заедно с представител на институцията. Очакванията са за труден терен, заради дигите. Единични мерки обаче е малко вероятно да решат проблема в неговата цялост.

Какво още може да се направи?

„Преди повече от 5 години трябваше да бъде приет нов план за управление на резерват Атанасовско езеро. И в този план ние бяхме предложили да има управител на резервата, еколог и рейнджър. В европейските зони по НАТУРА 2000 това е практика, а всички знаем, че този резерват е от голямо значение не само за Бургас и България, но и за Европа”, добави Каравасилев.

Опасен ли е чакалът?

Сами може да си отговорите дали крие опасности за пернатите обитатели на Атанасовското езеро и техните яйца. Особено в брачния период.

За човека той не крие директна заплаха, защото не се доближава и бяга, но като всички представители на семейсто кучета, от което произлиза, носи рискове от разпространение на зарази като бяс и др. Храни се с почти всичко от мърша, до плодове, шипки, царевица и любимия си вид мишки. Така адаптирането му е бързо. Даже по-бързо отколкото институциите могат да реагират. И ако за редуциране на популацията на гларусите се стигна до задънена улица, то сега на дневен ред е какво ще правим с чакалите?

„Преди отстрелът им се насърчаваше. През 1980 г. държавата даваше по 150 лв. за отстреляна женска и по 100 лв. за отстрелян мъжки. Сега това все още фигурира в закона за горите и лова, но само на хартия. Затова ние поощряваме нашите ловци с 10 лв. на убит хищник, заявява председателят на Ловно-рибарско дружество "Лебед"-Бургас.

снимка: Georgi Karidov, фейсбук група Бургас