Възрастни хора се оказват със заеми за хиляди след рекламни събития, на които са поканени. В схемата са замесени и чатботовете, които нашумяха с прозвънявания, в които питат едни и същи въпроси - откъде сте, на колко сте години.

Чатботът Наталия звъни и задава един и същ въпрос на хората - дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Друг бот на име Станислава се обажда да кани хората на здравни събития.

Според човек, запознат с работата на ботовете, това е организирана престъпност и събиране на лични данни, което е незаконно.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?" е друг въпрос, който може да чуете при обаждане от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци.

Накрая обаче тези, които посещават събитието се оказват със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди.

„На мен ми се вдигна кръвното налягане", споделя измамената Нели Кузова пред Нова тв.

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам", казва друга измамена 70-годишна жена.

Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Разказва, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца.

„Как ме извъртяха - не знам. Държаха се много културно. Това ме подлъга", споделя още пенсионерката.

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна приятелка. „Аз казах: „Защо да не отидем да убием някой час?". Отидохме и започнаха да ни говорят, че това ще бъде томбола, че стоките са на много ниска цена", обяснява Кузова.

Томбола действително се провежда и големият победител е именно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва договор към кредитна институция, че ще плаща 166 лева месечна вноска през следващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лева на ден.

И двете жени вече опитват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е как никой не разбира, че подписва договор и защо продавачите се насочват основно към пенсионери.

„Те се поддават по-лесно, защото един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо безплатно, особено свързано със здравето му – той тича", казва анонимно лице.

Жената, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци.

„Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е". Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака", добавя лицето.

Дружеството е „Скай лайн къмпани". Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен" в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл", а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани". Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.

От фирмата ни съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.