Премиерът и външният министър са хората, които контактутват с ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда. Това каза премиерът Николай Денков.

Той даде пример с Люксембург и Великобритания, където също има практика на размяна на позиции между премиер и външен министър.

"Имахме среща с г-жа Габриел за оценка на министрите. Тя поиска срещи по отделно с всеки от министрите за обсъждане на приоритетите. Този процес тече и очаквам идната седмица да навлезем в по-дълбока дискусия. Нейното мнение е много важно, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия - те са получили одобрението на партийните лидери от двете страни. Трябва да си вършат работата без партийни пристрастия, а ако не се справят, да си отидат по професионални причини. Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за МС. Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не отговаря на истината твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри", категоричен е Денков.

"Представете си, че сега сложим друг човек в МВнР - след 9 месеца ще съм се откъснал, вместо през цялото време да бъда в тематиката. Беше вкарана малко повече драма. Такава не е имало между мен и Мария Габриел, продължаваме да обсъждаме варианти. Не може темата да бъде ябълка да раздора, която да счупи правителството. Една от силните страни на кабинета е, че не се е разцепил на фракции", заяви министър-председателят.

По думите му в МС няма пешки. "Един министър има огромна власт чрез правомощията си. Много неща могат да се направят, но има и ограничения. Не е редно да се говори с пренебрежение за министрите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, докато бях служебен министър", заяви Денков.

Източник и кадър NOVA