Навръх празника на влюбените - 14 февруари, от МВР предупредиха хората да внимават и да бъдат бдителни със запознанствата в социалните мрежи, тъй като това крие големи рискове.
От ведомството предупреждават, че "най-уязвими към този тип измами са несемейните, живеещи сами хора, без значение дали са мъже или жени, търсещи романтични отношения чрез интернет".
От МВР посочват още, че романтичната измама започва след запознанство в социалните мрежи. В разговора с отсрещната страна се усеща близост с обещания за брак, съвместно съжителство. Човекът отсреща ще ви съобщи, че скоро ще се видите и ще ви накара да живеете с тази мисъл, но… задължително ще се появи обстоятелство, което може да се преодолее, ако се изпратят пари.
Докато влюбената жертва е в състояние да изпраща средства, комуникацията продължава.
Понякога измамниците прибягват и до друг сценарий, ако по време на интернет “ухажването” е имало размяна на интимни снимки или видео, те често се използват за изнудване.
Най-уязвими към този тип измами са несемейните, живеещи сами хора, без значение дали са мъже или жени, търсещи романтични отношения чрез интернет. По общи наблюдения броят им у нас расте.
Не започвайте комуникация с хора, чиито профили ги представят като привлекателни и сериозни – военни на мисия в чужбина, капитани на кораби, работещи на нефтени платформи. Не изпращайте ваши злепоставящи ви снимки или записи. Стигне ли се до момент, в който трябва да изпратите пари на човек, с когото сте се запознали по подобен начин, без значение каква е причината, а тя винаги е в резултат на затрогваща история, не го правете, знайте, това е измама.
Любовта не се купува и не се преживява онлайн!