Кучетата Дарк и Аякс са две от кучетата, с които полицаи патрулират от днес по пешеходните улици в центъра на Бургас. Техните водачи са Иван Колев и Панайот Ставрев от „Специализираните полицейски сили“.

Дарк е 3-годишен, обучен за опазване на обществения ред и масови мероприятия. Бил е в Морската градина, патрулирал е по Нова година. Участвал е в охрана на футболни агитки, протести.

Аякс също е на 3 години. „Обучението не спира, провеждаме тренировки. Работи по следа, намира хора, задържа лица. Сега целта е недопускане на противообществени прояви. Дейността е превантивна.“, каза неговият водач. Кучетата ще патрулират по две.

Припомняме, че в Бургас се въвежда пилотен модел за охрана на обществения ред, чрез пеши патрул със служебно куче.. Освен по основните пешеходни улици – „Александровска“ и „Богориди“ служители от „Специализираните полицейски сили“, придружавани от служебно куче с намордник, служебен елек и специален повод, ще осъществяват охранителни действия с цел превенция на нарушенията и в района на ж.п. гара Бургас, автогара „Юг“, Морската градина и места, където има голяма концентрация на хора.