20 нови камери с изкуствен интелект взе МВР. Те ще снимат в двете платна и ще изпращат веднага санкцията в Единния център за обработка на нарушенията, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

Той обясни, че МВР ще закупи още 280 камери. След повишената активност по налагане на санкции има ръст и на събираемостта. Тя е 7 млн. лв. за януари при 4 млн. лв. за януари м.г. Има и спад на жертвите, отчете министърът.

Всяка от областните дирекции - Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград.
Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен ще разполага с по едно тези устройства, а две ще бъдат дадени за
нуждите на Плевенската дирекция.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D НД FМСИ-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до З ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) в отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство - леко или товарно. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за
обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.

Устройствата напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Освен това вече са обучени служители - по двама от дирекция, за работа с камерата и системата за обслужването й.

Целта на новозакупените технически средства е част от новата проектна инициатива на Министерството на вътрешните работи, насочена към намаляване на пътнотранспортния травматизъм.