До 5000 лв. на година за представителни разходи имат изпълнителните директори на държавни предприятия към Министерство на икономиката, става ясно от официално съобщение на ведомството. Тези пари най-често се използват за обеди и вечери с търговски партньори.
След организиран и проведен конкурс за органи за управление и контрол е избран нов управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщиха от Министерство на икономиката. Новият Съвет на директорите на ДКК е официално вписан в Търговския регистър от днес и в него влизат: Константин Стойчев – изпълнителен директор, и членове - Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев.
Припомняме, че предишното ръководство на ДКК бе назначено временно от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август 2023 година с ясен хоризонт и цели на работа от 6 месеца, през които трябваше да бъде организиран прозрачен конкурс.
След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата е намален, посочват от министерството. С решение на министър Богданов от 1 октомври 2023 г., съобразно предвидената в закона възможност бяха намалени и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на предприятията, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията. Значително бяха ограничени и представителните разходи - до 5 хиляди лева годишно, като възможност за ползването им имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както беше в минали години.
В началото на тази година министърът на икономиката обяви, че предстои и преструктуриране на ДКК, което ще премине през задълбочен анализ и ще бъде обсъдено в широк кръг.
По неговите думи се разработва цялостна програма за преобразуване, която ще бъде представена и дискутирана с експерти, с представителите на различни парламентарни групи и в рамките на икономическата комисия в Народното събрание.