След необичайно топлата седмица, на която сме свидетели и поставените нови температурни рекорди, в началото на следващата седмица идва ред на валежи и дори гръмотевични бури над Южна България, като причината е, че през нашата страна ще премине средиземноморски циклони, съобщава Meteo Balkans.
Преди застудяването и валежите от дъжд, идва ред на фьонова обстановка. Очакват се почти ураганни ветрове над Източна България и северно от планинските склонове. Очакваните пориви на вятъра ще достигнат до 80-100км/час.
Според ECMWF и GFS в ранните часове на понеделник (12 февруари ) се очаква влошаване на синоптичната обстановка в Южна България, а към края на деня и над Северозападния Предбалкан и Западна България, като очакваните валежи над тези райони ще достигнат до 40-50л/кв.м
Валежите на 12-ти февруари, ще са от дъжд и ще са типични за април. Дори са възможни и гръмотевични бури над Рило-Родобският масиви. Регионалните модели, дори прогнозират, че валежите ще са значителни по количества. От 14 февруари от североизток се очакваме и понижение на температурите, а с понижението валежите над Предбалкана и по високите полета от Западна България, дори ще преминат в сняг. Застудяването ще продължи до края на седмицата. ECMWF, дори прогнозира "Звярът от изтока" и усилване на валежите от североизток, като те вече ще са от сняг.
През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени. Идеята на този тип прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.
От Meteo Balkans припомнят, че подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения. Причината за тази несигурност е очакваното стратосферно затопляне, но дори и детерминистичните модели и няколко членове на ансамблите им е трудно да прогнозират, точно как ще се разиграе тази циркулация.