Това обясни на брифинг Петър Петров - зам. председател на ДАНС.

"Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му , за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице", каза Петър Петров - зам. председател на ДАНС.

"Служебни ми е известно, че това, което ще се изнесе е плод на разработка на ДАНС, на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор и на МВР. По този случай се работи от сравнително продължителен период от време. През цялото време СГП е била в координация с ДАНС и с ГДБОП", каза Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

"Досъдебното производство, по което е работиме е образувано миналага година. По него работим само български агенции и български служби, и българската прокуратура и следствие. Към настоящия момент към наказателна отговорност е привлечен един български гражданин, все още служител на ГДБОП. Служител на същата дирекция в сектор "Международно сътрудничество и проекти". През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства. Тактиката на разследване включваше взаимодействие с колегите от МВР, които ни подпомогнаха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме свидетели. Искането за постоянна мярка за неотклонение ще бъде внесено възможно най-бързо в градски съд", обясни Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

"Няма сигнал на чужди служби, както се твърдеше по медиите. Работата е започнала като разработка на ДАНС от средата на миналата година. Няма никакви чужди служби. В пряка координация сме с ръководството на МВР", подчерта Петър Петров - зам. председател на ДАНС.

Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

"Задържаният е на 57 години, служител в системата на МВР от 1993 година. Постъпил е в "Национална служба за сигурност" . Бил е на мисии през периода 2000-2001 г. в Косово. ГДБОП е оказвала пълно съдействие на ДАНС. Това е стъпка към прочистване към МВР и в частност към ГДБОП", каза директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Явор Серафимов

Източник и кадър БНТ