Традиционно желаещите да премерят сили в ритуала по спасяването на Светия кръст в Бургас са десетки. Той символизира кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Желаещите да вземат участие в надпреварата трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва днес, 6 януари, от 10:00 до 11:15 часа на Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация, с която се поема отговорност за здравословното състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08:30 часа в събота, когато Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, и бургаското духовенство, ще отслужат празнична Света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На 6 януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас и молебенът за здраве ще бъдат отслужени от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и ще започнат в 11:00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

Ритуалът за хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде с начало в 12:00 часа.

На 6 януари се навършват и 176 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред паметника му в Приморски парк.

От 13:30 часа в салона на Дружество на бургаските художници ще бъде открита юбилейната 25-а изложба „Богоявление“ на тримата именици Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.