Призът прие синът на актьора - Момчил Карамитев

Бургас празнува днес своя обичан празник – Никулден. По традиция част от празничната програма е тържествената сесия на Общинския съвет, на която се отличават хората с особен принос към града – Почетните граждани и носителите на други отличия на Община Бургас. Днес бе връчено и най-високото от тях – Кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“, което бе присъдено посмъртно на актьора Апостол Карамитев. Отличието прие неговият син – Момчил Карамитев. Трима са новите Почетни граждани – Христина Арсенова, Манук Манукян и Бойчо Янев.

"Нека Св. Николай Чудотворец закриля града ни и нашите съграждани", каза председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев.

"Искам моите съграждани да знаят – когато чуят нещо хубаво за Бургас, говорят за тях – за рибаря, архитекта, лекаря, шофьора на такси, магазинерката от квартала, патрулния полицай, IT специалиста, за будните бургаски ученици, за техните учители, за строителния работник, за художника, за бизнесмена, за служителя от чистотата. Всички ние сме Бургас, защото сме заедно в добри и лоши моменти. И винаги имаме сили да продължим напред. Защото нашият закрилник е Св. Николай Чудотворец.

Използвам възможността да изкажа своята благодарност, както към представителите на миналия Общински съвет, така и към Вас за работата Ви в името на нашия град. Бъдете упорити, стремете се винаги към постигането на най-доброто за Бургас и неговите жители. Нека в тази сала ставаме свидетели на конструктивни дебати, защото само по този начин ще осигурим добра перспектива за нашия град.

Вярвам, че с общи усилия ще реализираме важни проекти и ще постигнем много в името на града. Никулден е празник, който ни обединява и ни дава приятното усещане, че имаме щастието да живеем в това прекрасно място – Бургас. Град с артистичен дух, който е вдъхновил музиканти, поети, писатели и художници. Град, който пази своите стари традиции, но в същото време гледа уверено в бъдещето и реализира много нови проекти", каза кметът Димитър Николов.

Носителите на отличията на Община Бургас тази година са:

Апостол Карамитев (посмъртно) – Кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“

Христина Арсенова – Почетен гражданин на Община Бургас – преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър-Бургас

Бойчо Янев – Почетен гражданин на Община Бургас – художествен ръководител на фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“

Манук Манукян (посмъртно) – Почетен гражданин на Община Бургас

Проф. Д-р Христо Бозов - Общински мениджър на 2022 годината

Мустафа Чаушев – „Ключът от кулата“ на Община Бургас

Живко Жеков – треньор на Нургюл Салимова – „Ключът от кулата“ на Община Бургас

Бисерка Граматикова – Плакет на Община Бургас

Донка Петрова – Плакет на Община Бургас

Николай Христов – Почетна значка на Община Бургас – за спасяването на човешки живот

Кръстьо Буцев и Георги Соваджиев – почетна значка на Община Бургас – за спасяването на човешки живот



Пред залата на Общинския съвет е подредена изложба на макети на емблематини сгради в Бургас, изработени от бургаски ученици